עששת
כולנו מכירים את המילה המפחידה עששת. הפרסומות בטלוויזיה מדברת על זה, הרופאים מזהירים מפניה ואפילו יש הצגות לילדים עליה. כן היא זוכה לחתיכת פרסום וזה לא סתם.
עששת בשיניים היא מחלה הגורמת ריקבון והרס חמור מאוד של השיניים על ידי חיידקים ובקטריות. היא נפוצה כמעט כמו הצטננות וגורמת לתופעות לא נעימות בעליל כמו כאב, בעיות לעיסה וטחינה, בעיות בדיבור וגם פוגעת במראה החיוך ואסתטיקת הפה.
מומחים מעריכים שכ 99% מהאוכלוסייה הכללית סובלים מעששת ברמה כלשהי, כשהסיבות הן מגוונות וכוללות תורשה, גיל, בעיות בריאות כלליות כמו צרבת, השפעות סביבתיות ותזונה לקויה, תנאים אקולוגיים, סתימות חלשות, נסיגת חניכיים ואי שמירה או שמירה לא נכונה על היגיינת הפה.
סימפטומים של עששת
איך תדעו אם גם אתם נפלתם לסטטיסטיקה המפוארת? 99% לא משאיר לאף אחד מאיתנו הרבה ברירות אבל אולי אתם בכל זאת ברי מזל באופן יוצא מהכלל? בואו נבדוק.
הסימפטומים של עששת בדרך כלל הם רגישות בשיניים, כאב עמום או חד בזמן אכילת או שתיית מתוק, קר או חם או הכל יחד. לעיתים הכאב ממשיך גם לאחר שסיימתם לאכול או לשתות, שימו לב לזה. וכמובן אם יש כאב בזמן נגיסה במזון או בכלל, חורים המורגשים או הנראים בשן והופעת מוגלה מסביב לשן. הסימפטומים משתנים לפי דרגת חומרת המצב ואם העששת רק התחילה, סביר שלא יהיו סימפטומים כלל עד שהיא תלך ותחמיר. לכן אין ספק כי בדיקה שגרתית אצל רופא השיניים, צחצוח נכון וקפדני עם שימוש בחוט דנטלי, חיוניים מאוד למניעת עששת וריקבון
עששת - אבחון וטיפול
רופא השיניים יבדוק אם יש לכם עששת כאשר באפשרותו להשתמש בכלי שנקרא אקספלורר אך הכלי זה לא תמיד מזהה חורים שרק התחילו. לפעמים הכלי הזה עלול לנקב את האימייל ולעודד התפשטות חיידקים גם אל השיניים הבריאות. רפואת השיניים מתפתחת כל הזמן ולכן היום לרוב כבר משתמשים בנוזל צבעוני מיוחד לאבחן עששת. הרופא מפזר את הנוזל על השיניים ולאחר מכן פשוט שוטפים את הפה והנוזל נשאר רק במקומות בהם יש ריקבון. ישנם רופאים שמשתמשים בלייזר, מה שמסייע לגלות עששת בשלביה המוקדמים ביותר.
כאשר מופיע חור בשן רופא השיניים ממלא אותו במילוי מה שכולנו מכירים בשם- סתימה. אם החיידקים הגיעו לעצב השן אזי לרוב תדרשו לעשות טיפול שורש